Frihed og FIRE,  Uncategorized

Færre ting, minimalisme

Smartphonen


Din telefon har udviklet sig hastigt, fra at sidde på væggen eller telefonbordet der hjemme, til at være en mobil telefon, til at være en lille lommecomputer med telefon i. I en ny iPhone i dag er det faktisk muligt at afinstallere telefon-app’en, og så er der ikke meget telefon tilbage i apparatet. Uanset hvad vi kalder den, er smartphonen den mest anvendte computer for mange mennesker i dag, inklusiv mig. Den ér smart, også når vi vil have mere frihed, i dette afsnit færre ting, og mere minimalisme.

Naturligvis kan vi købe en ”dumb”-phone i stedet for en smartphone. Jeg synes personligt godt om de helt primitive modeller fra Nokia eller CAT. Du slipper for langt det meste, ud over telefon og sms. Men tænk over hvad dit formål er med det. Ville det så være lettere og federe bare helt at lade telefonen ligge der hjemme eller i skuffen?

Hvis jeg er på vandretur eller telttur med mine børn kunne jeg have tanken om ikke at tage en smartphone med, for ikke at blive forstyrret af ”alt det den kan”. Men jeg vil gerne kunne tage nogle gode billeder af børnene og naturen mens vi er afsted. Og jeg vil også gerne lige kunne sende dem til bedsteforældrene. Naturligvis kan jeg droppe smartphonen, og tage et godt gammeldags spejlreflekskamera med, et papirkort og kompas, en vandtæt taske til kameraet, og lidt forskelligt grej. Det ville fylde mere. Er det en hel uges ferie eller mere, ville jeg nok også tage min papirkalender, notesbøger og nogle brætspil eller lignende med. Måske et vækkeur.

Du kan fint vælge at minimere din smartphone, for at få færre apps og forstyrrelser. Men du kan også tilvælge din smartphone, for at få færre ting. Du kan samle utroligt mange funktioner i din smartphone i dag, og undvære øvrige fysiske udgaver af dem.

Blandt andet kameraer, kalendere, bøger, computere, skridttællere, musikinstrumenter, brætspil, vækkeure, køkkenure, kørekort, sygesikringsbeviser, nøglekort, togbilletter, aviser, kogebøger, landkort, fjernbetjeninger, husnøgler, kreditkort, stikkontakter og utroligt mange andre ting.

Hvis du lærer at indstille din smartphone smart, så får du kun de forstyrrelser og notifikationer som du selv ønsker det. På dén måde kan du virkelig skille dig af med mange fysiske ting, og på den måde opnå større materiel minimalisme, ved at tilvælge teknologien.

Du kan naturligvis også vælge en vej midt imellem de to ovenstående, for det er ikke meningen at jeg vil anbefale nogen af ekstremerne. Personligt bruger jeg min smartphone utroligt meget, men jeg nyder også at lære mine børn at navigere efter papirkort og kompas, at håndtere et fysisk musikinstrument, og jeg nyder at læse en papiravis eller papirmagasin engang i mellem.

Du skal finde din egen vej, og min anbefaling er at du tænker over hvad der passer til dig, og at du lærer din smartphone rigtig godt at kende hvis du tilvælger den.

Nyeste nye eller gammel slidt smartphone?

Et vigtigt tillæg til ovenstående afsnit om smartphones er naturligvis hvilken slags model du skal vælge. I forhold til både privatøkonomi og klimabelastning synes jeg det er ærgerligt at udviklingen går så hurtigt, og modellerne er forældede efter bare få år. Årsagen er en blanding af at virksomhederne naturligvis gerne vil sælge dig nyt, og at den teknologiske udvikling faktisk går utroligt hurtigt stadigvæk.

Din ”gamle” smartphone kan måske alt det du har brug for, ringe, beskeder, sociale medier, og et kamera der er fint nok i dine øjne. Det er fint.

En ny kan måske 3D-scanne, bruges som digital pung, streame videoer med langt højere hastighed og tage billeder der er dobbelt så flotte (og fylder dobbelt så meget). Hvis du har behov for det, så er dét også fint.

En vigtig parameter jeg må slå et slag for, er sikkerhedsopdateringerne. En smartphone er en computer, der (oftest) er på internettet. Den er lige så sårbar for hackerangreb som alt andet på internettet. Du bør absolut sørge for at din smartphone (og ipads, og andet udstyr) altid er opdateret med seneste sikkerhedsopdateringer. Efter nogle år udsendes der ikke flere opdateringer til din enhed, og er det i hvert fald tid til at skifte den. Det er ærgerligt, men der er ingen god vej omkring det. Du kan ikke være bekendt at anvende en bevidst sårbar enhed, der sætter dine egne, dine børns, families og dine bekendte data og privatliv på spil.

Så for at opsummere: Det er fint du køber nyeste smartphone hele tiden, og det er også fint hvis du beholder den så længe som muligt. Men du bør skifte til en nyere model, så snart der ikke længere kommer sikkerhedsopdateringer til dén du har.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.