Frihed og FIRE,  Uncategorized

Lev livet nu, og køb bare den kaffe

Køb bare den kaffe

Hold fokus på de store udgifter

Når du har sat dig for at spare mere op, eksempelvis for at kunne investere, kommer der hurtigt gode råd fra mange sider. Der er utallige sparetips, holdninger og beregninger. Det er altid godt at lægge et budget, og selv være kritisk overfor hvad der kan “betale” sig at spare på, og hvad der ikke kan.

En nem og populær fælde at ryge i, er en fiktiv beregning på hvor meget du kan spare gennem livet, hvis du undlader at købe en kaffe latte på Starbucks hver morgen. En fiktiv kop kaffe til f.eks. 52 kr, 5 gange om ugen, 46 uger om året, det vil sige en fiktiv udgift på XX kr om året. Lader vi som om vi investerer pengene, kan de give et lige så fiktivt afkast på XX om året, der med renters rente bliver til XX kr i perioden fra du er 18 år til du er 68 år.

Men det yderst vigtige her, er at du næppe køber den kop kaffe, hver dag i 50 år, og regnestykket er derfor både ubrugeligt, og med til at fjerne fokus fra reelt vigtige budgetposter.

Naturligvis kan der være noget at hente, hvis du meget ofte køber dyr takeaway, går ud og spiser, og generelt bruger mange penge på serviceydelser.

Men for langt de fleste, skal de store beløb hentes helt andre steder. Helt kort skal de primært hentes på boligen, på bilen og jobbet.

På jobbet, helt konkret mere i løn, kan umiddelbart se ud som en svær parameter at skrue på. Måske er der faste løntrin, måske får du intet ud af utallige lønforhandlinger. Men hvad hvis du skifter job? Hvis du skifter branche? Det kan også se svært og uoverskueligt ud, for det er sjældent noget man lige gør fra den ene dag til den anden. Men hvor vil du arbejde om tre år? Om fem år, om ti år? Og hvad er der penge i om ti år? Jo tidligere du finder ud af det, jo mere kan du naturligvis opnå, men uanset hvor i livet du er nået til, og hvor længe du ønsker at fortsætte på arbejdsmarkedet, er der sandsynligvis noget at hente. Måske via en ny uddannelse, måske blot et tillægskursus?

Selv hvis du ikke vil ændre helt så meget, så sørg i hvert fald for at finde lønstatistikker for din branche eller funktion, og se hvor du ligger. Personligt stiler jeg efter altid at ligge væsentligt over gennemsnittet i forhold til branchen. Jeg har meget kort regnet på, at jeg får mindst det dobbelte i løn i dag, i forhold til før jeg valgte aktivt at søge høj løn. Det kan kræve at man skifter job nogle gange, og at man ikke er bange for at tage lønsnakkene så ofte som mulighederne byder det.

Det skal naturligvis hænge sammen, og som jeg kommer ind på andet sted i bogen, er der meget mere i lønjobbet end bare løn – work-life-balance betyder som regel mere i forhold til friheden i hverdagen, i hvert fald på den korte bane.

Slutteligt skal det naturligvis også nævnes at du kan blive selvstændig, konsulent eller lignende, og selv sætte din timesats. Her kan det også være interessant at stile efter specialer eller at udføre arbejdet med særlig høj kvalitet, således kunderne også er med på at timeprisen er dét højere.

CASESTORY MED EN HÅNDVÆRKER??

I forhold til boligen er emnet grundigere beskrevet i afsnittet om hjem og huse. Men i forhold til at spare penge, er det vigtigste at du beregner hvad du betaler for boligen gennem den tid du bor der, og hvad du står tilbage med bagefter. Lav beregninger i forhold til boligtyper og priser der passer dig, der dækker lejeboliger, billige boliger og dyrere boligere. Lav beregningerne med forskellige typer realistiske lån og forventninger til fremtiden. Der er utroligt mange penge at spare, på at have et realkreditlån med en lav rente og en lav bidragssats, i forhold til eksempelvis et dyrere banklån eller en lejeudgift. Lav beregningen på årsbasis, og tænk eventuelle besparelser ind i dine investeringsberegninger. Her er virkelig meget at hente.

Bilen er et andet dyrt emne, særligt set gennem en lang periode. Din holdning til bil er det dyreste. Skal I have en bil hver der hjemme? Skal den købes fra ny af? Skal den blive lidt større hver gang? For hvis du har låst dig fast i de tanker, så fortsætter det på den måde.

Prøv at udfordre tankerne omkring bilen engang i mellem. Prøv at nøjes med én bil, lad den holde ét år længere før I kigger på en ny. Køb i det mindste en demomodel, og ellers gerne en der er nogle år gammel. Omvendt skal den naturligvis være pålidelig og “rar” at være i. For mekanikerbesøg giver aldrig sjov frihed i hverdagen.

Af øvrige “dyre” emner, som er svære at undgå, er eksempelvis også forsikringer. Gennemgå dem du har, sæt selvrisikoen højt, hvis det er forsikringer som du alligevel ikke kan huske du nogensinde har gjort brug af. Eller overvej at droppe den helt. Nogle gange kan det betale sig at melde sig ind i en forening, for at få billigere forsikringer. Personligt har jeg meldt mig ind i en fagforening, der efter kontingentet er betalt, giver cirka 10% besparelse på vores samlede udgifter til forsikringer.

Abonnementer af forskellig art kan også være værd at gennemgå. Alt fra internetforbindelsen, telefonabonnementerne og diverse streamingtjenester. Men husk igen på at de samlede beløb skal være af en vis størrelse før det batter noget, og husk især på om abonnementet, eller forsikringen, giver dig en glæde eller tryghed som du nødigt er foruden.

Husk at nyde hverdagen, nyd den dyre kaffe, nyd ferien og nyd den gode kvalitet mad du bør bruge penge på. Det er også en investering at sikre at du er sund, glad og tilfreds. Men ingen er blevet usundere af at undvære et dyrt banklån.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.