Frihed og FIRE,  Uncategorized

Pareto og Eisenhower

To nemme værktøjer i forhold til mange små opgaver i hverdagen

Der findes utallige gode og smart principper og regler og kasser til at optimere alt fra projektstyring til virksomhedsledelse. Som en bonusuddannelse har jeg en diplomuddannelse i ledelse, og her har jeg været igennem en god del af dem.

To er værd at fremhæve her i bogen, som nogle jeg bruger i hverdagen, og som også kan gøre mindre opgaver i din hverdag nemmere.

Pareto-princippet

Også kendt som 80/20-reglen, går helt kort ud på at meget ofte kan 80% af et resultat opnås med 20% af indsatsen. Princippet gør sig gældende i mange forskellige situationer i verden, observeret helt tilbage til Pareto’s tid (REFERNECE; OG EN KORT LISTE MED EKSEMPLER).

I hverdagen kan du anvende princippet til at bekæmpe din eventuelle indre perfektionist, hvilket kan give dig mere tid til andre ting.

Før du starter på en opgave, så vurdér hvad et tilfredstillende resultat er. Mens du løser opgaven, så spørg dig selv løbende om det er ved at være “godt nok”. Langt de fleste opgaver er fint klaret ved “godt nok”.

Det er naturligvis ikke alle opgaver der kan løses sådan, og det er helt ok at ville være perfektionistisk omkring sine ting, og glæde sig over gode detaljer og lækker finish. Husk på at pareto-princippet ikke handler om at sløse eller gøre tingene hurtigt. Det handler bare om at et stykke af vejen måske er “godt nok” for den givne opgave.

Eksempler hvor du med fordel kan bruge pareto-princippet:

  • Når du skriver emails. Lad det gå hurtigt. Med mindre det er en vigtig oversigt over handlinger som en hel masse skal læse og forstå og agere rigtigt på, så skriv det hurtigt igennem og klik “send”. Lad autokorrekturen tage de værste tastefejl.
  • Når du følger en madopskrift. Når/hvis du bliver vænnet til at lave mad, så lærer du måske også at læse opskrifter som inspiration, at skimme dem, at udvælge. Det gør ikke noget at der mangler hverken oregano eller hvidløg i bolognesen denne ene gang.
  • Når du køber elektronik, gadgets og værktøj. Det kan være rigtig lækkert at få noget helt nyt grej, og med kvalitetsværktøj der holder i mange år er det sikkert også godt givet ud. Men for meget moderne elektronik, der alligevel er forældet efter tre år, kan du spare meget ved at betale 20% af prisen på brugtmarkedet, og stadig få 80% af funktionaliteten.
  • Når du vælger bil. Præcis som med elektronikken. En brugt bil opfylder langt over 80% af de reele behov de fleste har i en bil – det primære at kunne komme sikkert og effektivt fra A til B. Jeg vil dog aldrig anbefale biler der er så gamle at de går for meget på kompromis med sikkerheden. Det giver aldrig frihed at fravælge sin egen sikkerhed (sådan sandsynligt set)
  • Rengøring, særligt støvsugningen. Det er fair nok at du gerne vil komme helt ind i krogene og under møblerne. Men prøv at nøjes med det hver 4-5 gang, og bare tag de store arealer.

Pareto-princippet skal bestemt tages med forbehold. Jeg forstår så udmærket hvis du ikke vil sende emails med tastefejl i, hvis dine gourmet-retter skal smage rigtigt, lækkerheden i ny elektronik og biler, og et rent hus. Prøv efter, og find ud af hvor du selv synes det kan være ok at spare på indsatsen, og stadig opnå et helt fint resultat. De færreste af os kan være perfekte på alle punkter, og stadig synes vi har overskud af tid.

Eisenhower-matricen

Eisenhower-matricen, der helt kort hjælper dig med at vurdere om en given opgave reelt er vigtig, og om du bør prioritere den nu, eller ej.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.